Актуално | Начална страница

 

 

 

Наблюдавахме частично слънчево затъмнение на 20 март 2015 г.

 

 Първото и единствено слънчево затъмнение за 2015 г., видимо от България, се случи на 20 март. Ивицата на пълното затъмнение мина през северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелагът Шпицберген. Жителите на Исландия, Европа, Северна Африка и Северна Азия имаха възможност да наблюдават затъмнението като частично.

Частичното слънчево затъмнение започна в 10 ч. 42 мин. Моментът на най-голяма фаза настъпи в 11 ч. 49 мин. и затъмнението завърши в 12 ч. 58 мин.

Астрономическият център "Проф. Владимир Шкодров" на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" организира наблюдение на слънчевото затъмнение. От 10 ч. 30 мин. до 13 ч. 15 мин. Астрономическият център беше отворен за свободни посещения. Общо 5 телескопа, от които един 15-см менисков-Касегрен, един 7.6-см нютонов-рефлектор, един 7.5-см Алкор и два 6-см телескопа рефрактори, оборудвани със специални слънчеви филтри, бяха на разположение за наблюдение на красивото астрономическо явление.

Близо 200 души посетиха Центъра за да наблюдават затъмнението. Наблюдателите от Шумен имаха възможността да видят затъмнението от началото до максималната му фаза. За съжаление след 12 ч. гъсти облаци попречиха да се види края на затъмнението.

Последното слънчево затъмнение от територията на България бе наблюдавано като частично на 4 януари 2011 г., а следващото слънчево затъмнение, видимо от България ще се случи на 21 юни 2020 г. и също ще се наблюдава като частично и ще бъде с максимална фаза 0.12.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

ас. Сунай Ибрямов

       _____________________________________________________________________________________________________________________________