Актуално | Начална страница

 

 

При ясно време на 20 март ще наблюдаваме частично слънчево затъмнение

 

 Първото слънчево затъмнение за 2015 година ще бъде на 20 март. То ще се вижда като пълно затъмнение от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелагът Шпицберген. Частичните фази на затъмнението ще са достъпни за наблюдение от Исландия, Европа, Северна Африка и Северна Азия.

В България частичното затъмнение ще започне в 10 ч. 42 мин. Моментът на най-голяма фаза (0.526) ще бъде в 11 ч. 49 мин. Затъмнението ще завърши в 12 ч. 58 мин. По време на максималната фаза на затъмнението Слънцето ще бъде на височина 46 градуса над хоризонта.

Както при всяко интересно астрономическо явление, и този път Астрономическият център „Проф. Владимир Шкодров” на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” ще осигури свободен достъп до телескопите, намиращи се на покривната площадка на Корпус 3 на Университета, за всички желаещи да наблюдават интересното астрономическо явление. Организатори на събитието са Студентското астрономическо общество на Шуменския университет и Регионален Академичен център – Шумен.

Напомняме, че при наблюдение с невъоръжено око на Слънцето и на явленията, в които то участва, трябва да се използват очила със специални предпазни филтри. Ако наблюдението се провежда с бинокъл, далекогледна тръба или телескоп пред обектива на използвания оптичен инструмент трябва да се поставят филтри.

Следващото слънчево затъмнение, което ще се вижда от България, ще бъде след около 5 години, на 21 юни 2020 г., като максималната му фаза ще е само 0.12.

Да не пропуснем възможността да си направим селфи на фона на закрития слънчев диск и да се насладим на красивата шуменска панорама от Астрономическата кула на Шуменския университет!

Очакваме ви на 20 март в 10 ч. 30 мин. в Астрономическия център!

проф. дфн Диана Кюркчиева

ас. Сунай Ибрямов


 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________