Актуално | Начална страница

 

 

Пълно слънчево затъмнение на 21 август 2017 г. видимо от Северна Америка и северната част на Южна Америка

 

доц. д-р Сунай Ибрямов

 

Затъмнението няма да се наблюдава от България!

 

На 21 август 2017 г. от Северна Америка и северната част на Южна Америка ще се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Пълната фаза на затъмнението ще бъде достъпна от северните части на Тихия океан, САЩ и южните части на Атлантическия океан.

Моментът на геоцентрично съединение по еклиптична дължина ще настъпи в 18h 30m 11s в универсално време (UT).

 

Характерните моменти на затъмнението, са както следва:

Начало на частичното затъмнение: 15h 46m 52s UT

Начало на пълното затъмнение:      16h 48m 36m UT

Момент на най-голяма фаза:        18h 25m 32s UT

Край на пълното затъмнение:          20h 02m 34s UT

Край на частичното затъмнение:     21h 04m 24s UT

 

Максимална фаза на затъмнението: 1.031

 

Ъглов радиус на Луната:      0º 1559.15

Ъглов радиус на Слънцето: 0º 15 48.70

 

Максималната фаза на затъмнението с ширина на ивицата 114.7 km най-добре ще се наблюдава от географски координати: северна ширина 36º 58 00 и западна дължина 87º 40 18, с продължителност на пълната фаза: 0h 2m 40s.

 

Внимание – опасност за зрението! При наблюдение на Слънцето и на явленията, в които то участва с невъоръжено око, бинокъл, далекогледна тръба, телескоп или с друг оптичен инструмент, винаги използвайте предвазни средства – специални слънчеви филтри, предназначени за тази цел, които се поставят пред обектива на използвания инструмент.

 

Слънчевото затъмнение е явление, което се наблюдава при новолуние – когато Луната застане между Земята и Слънцето и трите небесни тела са на една линия.  При пълно слънчево затъмнение Луната напълно закрива Слънцето, настъпва полумрак и на потъмнялото небе се появяват най-ярките звезди и планети, а около Слънцето се вижда светло сияние – слънчевата корона. Важна характеристика на този вид затъмнения е, че ивицата от земната повърхност, по която преминава лунната сянка, наречена ивица на пълната фаза, обхваща много тясна площ – най-често в границите 40-100 km, в зависимост от взаимното разстояние на Слънцето, Луната и Земята по време на затъмнението. Ширината на ивицата на лунната полусянка достига няколко хиляди километра.

 

 

 

Забележка: Използвани са данни, изчислени от Fred Espenak, NASA/GSFC. Всички данни са дадени в универсално време (UT).