Актуално | Начална страница

 

 

 

Три нови астероида откри студентът по астрономия в Шуменския университет Сунай Ибрямов

 

В периода от 28 март до 13 май 2011 г. Сунай Ибрямов участва във втората Pan-STARRS кампанията за търсене на нови астероиди, организирана от Института по астрономия на Университета в Хаваи и координирана от Международната програма за астрономическо сътрудничество със седалище в Университета в Хардин-Симънс в гр. Абълийн, щата Тексас в САЩ. В рамките на тази кампания се използва новия 1.80 m Pan-STARRS1 телескоп за космическа защита, намиращ се на върха Халеакала, остров Мауи.

В рамките на тази кампания Сунай Ибрямов обработи 24 комплекта с наблюдателни изображения и направи 21 предварителни открития на неизвестни досега астероиди, три от които бяха проследени и потвърдени. Новите небесни тела са признати от Центъра за малки планети към Международния астрономически съюз и са им дадени обозначенията 2011 FY16, 2011 FU88 и 2011 HK35. Те са част от Основния астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер. И трите астероида обикалят на разстояние около 450 млн. километра от Слънцето.

Съобщенията за потвърждението на научните открития се получиха от директора на Международната програма за астрономическо сътрудничество проф. д-р Патрик Милър.

Откритията са направени на базата на изчисленията на младия астроном – единствен участник от България в световната кампания за търсене на нови небесни обекти.

В момента Сунай, макар и още студент, работи в Националната астрономическа обсерватория – Рожен към Българската академия на науките. Същевременно той е председател на Студентското астрономическо общество на Шуменския университет и носител на "Наградата на Шумен" в системата на образованието и науката, както и на други награди.

Сунай Ибрямов получи сертификат от Университета в Хаваи и от Университета в Хардин-Симънс за направените астрометрични измервания на близки до Земята обекти и за направените открития на астероиди от Основния пояс чрез участие в Pan-STARRS кампания за търсене на астероиди. След изчисляването на точните орбитни параметри на новите астероиди, той може да предложи имена на астероидите.

 ________________________________________________________________________________________________________________________________________________