Актуално | Начална страница

 

 

 

 

Лунно затъмнение от полусянката на Земята на 5 юни 2020 г.

 

 

На 5 юни 2020 г. от територията на Европа, Африка, Азия и Австралия ще се наблюдава второто за годината лунно затъмнение от полусянката на Земята.

В нашата страна то ще започне в 20:46 ч. на 5 юни и ще приключи в 00:04 ч. на 6 юни. Моментът на най-голяма фаза ще настъпи в 22:25 ч. на 5 юни. Максималната фаза на затъмнението от полусянката ще бъде 0,568, а от сянката -0,405.

При този тип затъмнения не се наблюдават пълна или частични фази. Луната (във фаза пълнолуние) преминава само през полусянката на Земята, което води до слабо понижаване на яркостта на лунния диск. Възможно е дори, това да не бъде забелязано от неопитен наблюдател.

До края на годината предстоят още две лунни затъмнения от земната полусянка, на 5 юли и 30 ноември, които обаче няма да се наблюдават от България.

Съществува историческа традиция за именуване на пълнолунията през различните годишни сезони. Така например, последното пълнолуние на пролетта или първото на лятото, е известно като "ягодово" пълнолуние. Такова именно е и пълнолунието на 5 юни. Названието произлиза от старите племена в Северна Америка, тъй като по това време се берат дивите ягоди.

В Европа Луната по време на това пълнолуние е известна като "Розова", "Медна" и/или "Гореща".

 

Activity - Insert animated GIF to HTML

Лунното затъмнение от земната полусянка, наблюдавано на 10.01.2020 г. от покрайнините на гр. Чандигарх, Индия. Copyright: Vijay MATHUR / AFP

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________