Актуално | Начална страница

 

 

Съобщение за студентите от Шуменския университет

 

В периода 10 ноември - 10 декември 2017 г. ще се проведе кампанията за търсене на астероиди "All-Bulgaria Asteroid Search Campaign", координирана от Международната колаборация за астрономически изследвания (International Asteroid Search Collaboration, http://iasc.hsutx.edu/) към Университета Хардинс-Симънс и Университета в Хаваи, САЩ.

От Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" ще участват четири екипа в кампанията. Студенти от всички специалности, проявяващи интерес към астрономията могат да се включат в нея.

Преди началото на All-Bulgaria Asteroid Search Campaign, студентите ще преминат през специално обучение по малки тела в Слънчевата система и работа със специализирания астрономически софтуер, който се използва за обработка на наблюдателните изображения, получени с 1.80-м телескоп Pan-STARRS към Университета в Хаваи. След края на кампанията всеки участник ще получи индивидуален сертификат за участие и за направените нови открития.

Моля, студентите, които желаят да участват в All-Bulgaria Asteroid Search Campaign да се свържат с доц. д-р Сунай Ибрямов на e-mail: sibryamov [at] shu.bg.

 

Успешен лов на астероиди!

 

 

   

 

Общ вид на екрана при работа със специализирания софтуер и част от студентите от ШУ, участвали в предишни кампании за търсене на астероиди.