Актуално | Начална страница

 

 

Втора българска снимка в сайта на НАСА Astronomy Picture of the Day на 21 януари 2015 г.

 

„Астрономическа снимка на деня” (Astronomy Picture of the Day, съкр. APOD) е уебсайт, поддържан от НАСА и Мичиганския технологичен университет. Всеки ден на сайта се появява нова снимка на обект от Вселената с кратко обяснение към нея. Най-често там се публикуват изображения на обекти, получени от космически мисии или с най-големите наземни телескопи. Понякога се поставят и впечатляващи фотографии на актуални астрономически събития.

За астрономическа снимка на 21 януари 2015 г. екипът на APOD избра изображение на кометата C/2014 Q2 (Lovejoy), получена от българските астрономи Велимир Попов и Емил Иванов от обсерваторията IRIDA.

Влезте в сайта http://apod.nasa.gov/apod/ap150121.html, за да разгледате сложната опашка на кометата C/2014 Q2 (Lovejoy), която през януари 2015 г. достигна 4-та звездна величина и стана една от най-ярките комети, наблюдавани през последните няколко десетки години.

         Още по-интересна от снимката е анимацията, направена от Велимир Попов и Емил Иванов, която показва как кометата, подобно на пушач, изхвърля спорадично порции газ http://www.irida-observatory.org/CCD/C_2014_Q2_2015_02_13/C_2014_Q2_2015_02_13_LRGB.html

Дистанционно-управляемите телескопи на Обсерваторията IRIDA, с които е направена снимката в APOD, се намират на територията на Националната астрономическа обсерваторя – Рожен. В сайта http://www.irida-observatory.org/ може да намерите информация не само за телескопите, но и красиви изображения на всички интересни астрономически събития и обекти, наблюдавани с тях.  

Да припомним, че първата българска снимка в APOD се появи на 8 юни 2012 г. (http://apod.nasa.gov/apod/ap120608.html). Тя представя транзита на Венера върху диска на Слънцето.

Анимацията на това събитие, подготвена на базата на 81 фотографии, правени от брега на морето е впечатляваща и те оставя безмълвен пред красотата и могъществото на природата. Убедете се сами!

http://www.elateobservatory.com/www.ELATEOBSERVATORY.com/main%20pages/secondary%20pages/third%20pages/astronomy%20html/0066_a/Venus%20transite_06062012_a_m.html.

 

проф. дфн Диана Кюркчиева

ас. Сунай Ибрямов


Сложната йонна опашка на кометата C/2014 Q2 (Lovejoy)

Image Credit & Copyright: Велимир Попов & Емил Иванов (обсерватория IRIDA)

 

Когато Венера изгрява със Слънцето

Image Credit & Copyright: Емил Иванов

_____________________________________________________________________________________________________________________________